Projektowanie restauracji to wdzięczny temat dla architekta. Jest tu duże pole do wykazania się wyczuciem stylu, oryginalnymi pomysłami, a jednocześnie popisania się biegłością techniczną w doborze optymalnych rozwiązań użytkowych, zgodnych z normami budowlanymi i spełniających potrzeby gości, właścicieli i pracowników lokalu. Kuchnia restauracyjna jest jak laboratorium smaków. Musi panować tam nieskazitelny porządek i bezwarunkowa higiena wszystkich powierzchni. Poza tym musi być po prostu pięknie, przytulnie i elegancko!

Jak wybrać odpowiednie okładziny podłogowe i ścienne do kuchni restauracyjnej? Jakie czynniki należy wziąć pod uwagę, aby to miejsce było czyste i bezpieczne dla kucharzy, asystentek i kelnerów? Oto kilka aspektów, które należy wziąć pod uwagę, aby zagwarantować właściwy wybór okładziny:

1. Odporność na zaplamienie
W lokalach gastronomicznych wysoka odporność na zaplamienia to jeden z najważniejszych parametrów, jakie muszą spełniać zarówno okładziny ścienne, jak i podłogowe. Przy wyborze konkretnej kolekcji zawsze należy brać pod uwagę wyniki badań odporności na zaplamienie dla danej grupy płytek ceramicznych. Odporność na zaplamienie substancjami chemicznymi i organicznymi (w tym krwią, w restauracjach, gdzie serwowane są dania mięsne) sprawia, że płytki są czyste przez wiele lat.

2. Odporność na chemiczne środki czyszczące
W kuchni restauracyjnej główną rolę odgrywa czystość i warunki pracy. Podłoga, jak i ściany, są zazwyczaj myte silnymi środkami czyszczącymi nawet kilka razy dziennie. Dlatego płytki ceramiczne do kuchni restauracyjnej muszą być pozytywnie odporne na działanie silnych, chemicznych środków czyszczących. Środki czyszczące często posiadają drobne cząsteczki mineralne, które powodują mechaniczne szorowanie powierzchni. Dlatego oprócz odporności chemicznej, płytki muszą być również odporne na ich działanie.

3. Odporność na ścieranie
Wysoka odporność na ścieranie to absolutna konieczność w przypadku płytek przeznaczonych na podłogę w restauracyjnej kuchni - i to nie tylko ze względu na częstotliwość zabiegów czyszczących. Intensywność ruchu pieszego personelu, w obuwiu o różnych podeszwach, wymaga dużej odporności na ścieranie - np. klasy 4/2100, 4/6000, 4/12000, a nawet najwyższej 5 klasy o ponad 12000 obrotów. Można również zastosować płytki gresowe nieszkliwione o odpowiednim parametrze odporności na ścieranie głębokie.

4. Odporność na poślizg
W każdej kuchni panują cyklicznie zmieniające się warunki - zdarza się, że tu i ówdzie wyleje się olej lub woda, a z patelni przemysłowych pryska tłuszcz. Podłoga w restauracji musi być na to przygotowana - aby zapewnić bezpieczeństwo personelowi. Płytki muszą mieć doskonałą antypoślizgowość, aby wyeliminować ryzyko poślizgnięć i upadków. Specjalne tekstury i struktury płytek zwiększają przyczepność.

5. Zaokrąglone krawędzie przejść między płaszczyznami płytek ułatwiające czyszczenie.
Gastronomia podlega surowym normom higienicznym. Dlatego wszystkie przejścia między podłogą a ścianą powinny umożliwiać dokładne czyszczenie, nie pozostawiając zabrudzeń w fugach. W tym celu produkowane są specjalne kształtki, które umożliwiają tak dokładne czyszczenie powierzchni podłóg i ścian. Kształtki wklęsłe i wypukłe przystosowane są do wykańczania wszelkich narożników na podłogach i ścianach.

Specjalne kształtki do wykańczania narożników pozwalają na wykonanie podłogi w kuchni zgodnie z obowiązującymi normami i wymogami higienicznymi.

6. Estetyka płytek ceramicznych
Choć wszystkie opisane powyżej czynniki mają niebagatelne znaczenie, liczy się także estetyka. W ładnych, schludnych wnętrzach pracuje się po prostu lepiej - a dobre samopoczucie obsługi kuchni przekłada się na zadowolenie klientów. W zapleczu kuchennym na pewno nie trzeba inwestować w najdroższe, najmodniejsze kolekcje ceramiki, bo ta przestrzeń nie jest tak reprezentacyjna jak restauracja przeznaczona dla gości. W pomieszczeniach kuchennych wystarczą płytki, które są przyjemne dla oka. Ideałem będzie, jeśli cała aranżacja wnętrza miejsca, w którym przygotowuje się posiłki, będzie korespondowała z jadalnią.

7. Spójność aranżacyjna w bufetach i kuchniach otwartych
Coraz częściej spotykamy miejsca, w których dania przygotowywane są na oczach gości - za szybą lub bezpośrednio we wspólnej przestrzeni, oddzielonej jedynie symbolicznie, np. ladą. To świetny pomysł na pobudzenie apetytu klientów, bo pyszne zapachy, inspirujące dźwięki i kolorowe, świeże składniki dań pobudzają zmysły. Nienaganna czystość w kuchni wzbudza zaufanie, a kunszt szefa kuchni - podziw.

W takich otwartych kuchniach ważna jest oczywiście spójność aranżacyjna, tak aby przestrzeń robocza płynnie łączyła się z konsumentem, nie tracąc przy tym obowiązkowych wymogów użytkowych.

8. Dokumentacja
Każda decyzja projektanta dotycząca wyboru konkretnej kolekcji ceramiki jako okładziny podłogowej lub ściennej do restauracji kuchennej musi mieć odpowiednie wsparcie w dokumentacji. Płytki muszą posiadać komplet uznanych atestów i aprobat dopuszczających do stosowania w danym miejscu. Przeprowadzone badania w zakresie plamoodporności, odporności chemicznej, antypoślizgowości i odporności na ścieranie oraz gwarancje udzielane przez producenta są zabezpieczeniem zarówno dla architekta jak i inwestora. Zaniedbania w tej kwestii mogą skutkować codziennymi utrudnieniami w zakresie bezpieczeństwa i czystości, brakiem dopuszczenia do użytkowania przez inspektorów nadzoru budowlanego czy problemami ze stacją sanitarno-epidemiologiczną.

9. Niewidoczne zaplecze
Zaplecze gastronomiczne restauracji to nie tylko sama kuchnia - to także chłodnia i magazyny produktów wymagających różnych temperatur przechowywania, tace z tekstyliami stołowymi, zmywalnie naczyń, szatnie, sanitariaty dla personelu. Musi tam panować również idealny porządek i bezpieczeństwo, a przy tym powinna to być przestrzeń przyjazna dla oka.

 

Warto przeczytać